четвъртък, 24 май 2012 г.

Зодиите и камъните



Слънчевият знак предопределя до голяма степен нашите качества. Със сигурност, от нас самите зависи дали ще ги развием или няма да им обърнем внимание. Всяка зодия има няколко характерни свойства, които могат да определят целесъобразността от носенето на определен скъпоценен или полускъпоценен камък.



В малкия списък по-долу, можете да се запознаете с камъните, които се препоръчват специално за вашата зодия. Незабравяйте, че водещият аспект в избора на къмъче, трябва да бъде вашата вътрешна интуиция. Също така не се колебайте да използвате камък, които ви допада, но не попада в списъка за вашата зодия.

ОВЕН – характерен цвят червен



Силната воля и позитивната енергия на този знак подкрепя червенитят яспис. Той има положителен ефект върху кръвообращението, мисловните дейности и подсилва имунитета. Други подходящи камъни са рубин, аметист, диамант, гранат, огнен опал, хематит, карнеол, вкаменено дърво, ахат, родонит, родохрозит, дюмортиерит, содалит, оникс.

ТЕЛЕЦ – характерни цветове: жълт, розов, кафяв и тъмнозелен

За раздразнителните телци е подходящ розовият кварц, който успокоява сърцето, регулира неговата дейност и предпазва от тромбози и инфаркт. Другите камъни за зодията са: авантюрин, малахит, ахат, смарагд, сапфир, златен топаз, циркон, епидот, конзит, хризокол.

БЛИЗНАЦИ – характерни цветове: лилав, жълт и кафяв

За индивидуалистите в лицето на близнаците им подхожда цитрина, който ще им помогне да овладеят емоциите, ще премахне блокадите и напрежението. Също така спомага на имунната система, обмяната на веществата и помага при храносмилателните проблеми. Другите подходящи камъни са планински кристал, аквамарин, халцедон, мирелът рутин или по-известен под наименованието „Косите на Венера”, кристал, карнеол, тюркоаз, калцит, хризокола, янтар, бели перли.



РАК – характерни цветове: зелен, тъмно сив, сребрист и бял

За чувствителни раци е най-подходящ камъка авентюрин, който има положителен ефект върху възстановяването и хармонизацията на цялото тяло. Предпазва от алергии, акне, намалява косопада и пърхота. Камъкът има свойството да успокоява мислите и чувствата. Другите подходящи камъни за зодия рак са: яспис, адулар, смарагд, диамант, рубин, халцедон, хризопраз, аделит, нефрит, лунен камък, родохрозит, опал и бели перли.

ЛЪВ – характерните цветове: златист, розов и оранжав

На уверените лъвове помага най-твърдият камък диманта. Този камък насърчава мисленето, смелостта, силата и непобедимостта. Стабилизира целият организъм и дейсва особоно добре на нервната система и сетивните органи. Другите подходящи камъни са: тигрово око, златен топаз, рубин, смарагд, гранат, кристал, рутил, цитрин, аметист, лунен камък, ахат, оливин, слънчев камък, янтар, платина и злато.

ДЕВА – характерни цветове: пурпурно лилаво, зелен, многоцветно опалово

На надеждната и интелигентна Дева и е необходима повече увереност. Това чувство може да им даде тигровото око, което много добре помага и при мигрена. Другите подходящи къмни за девата са: аместист, яспис, карнеол, содалит, цирокний, цитрин, оливин, сугилит, лазурит, янтар и платина.



ВЕЗНИ – характерни цветове: жълт, лилав, светло зелен

Очарователните и дипломатични представители на зодия везни, които мечтаят за хармония и спрадевливост могат да се доверят на камъка нефрит. Той дава вътрешен мир, като същевременно с това допринася за радостта от живота. Другите подходящи камъни за везните са: перлите, небесен сапфир, аквамарин, диамант, опал, рубин, розов кварц, епидот, кунзит, магнезит, бели перли и обсидиан в цветовете на дъгата.

СКОРПИОН – характерни цветове: наситено червено, прозрачно, черно и червено
На целенасочените и устойчиви скорпиони им помага хематита. Хематитът повишава тяхната жизненост и им помага да се отпуснат. Използва се също така при лечение на анемия и помага при голяма кръвозагуба след травми. Другите подходящи камъни са: смарагд, рубин, червен яспис, ахат, топаз, гранат, аметист, ахат – биволско око, черен опал, черен обсидиан, оникс и опушен кварц.

СТРЕЛЕЦ – характерни цветове: тъмно синьо

За свободомислещите и идеалистични стрелци най-подходящият камък е лазурит, който подкрепя тяхните качества и им дава силата да отстояват собственото си мнение. Също така може да им помогне в трудни моменти и да облекчи спазми и неврози. Другите подходящи камъни за стрелците са: лапис лазули, опал, обсидиан, сапфир, син топаз, циркон, аметист, халцедон, хризопраз, зелен авантюрин, сугилит, дюмортиерит, содалит, тюркоаз и хризокол.

КОЗИРОГ – характерни цветове: бял и черен
Козирогът всичко планира с тържественост и спокойствие. Ако са забравили как да се радват на живота, малахитът ще им помогнат да си върнат тръпката към всичко, което им се случва. С този камък козирогът може да се научи на смирение и любов, да хармонизира тялото си и помага за намаляване на възпаления. Другите подходящи камъни са: опушен кварц, диамант, яспис, сапфир, турмалин, кристал, кристален турмалин, червен рубин, аметист, халцедион, оникс, лунен камък, лабрадорит, огнен опал, лазурит, люспест обсидиан, леопардов яспис.

ВОДОЛЕЙ – характерни цветове: полупрозрачно синьо, синьо, бяло и сиво

На креативните водолей камакът амазонит им помага да отварят към другите хора и да комуникират по-лесно. С този камък, представителите на зодията лесно ще могат да развиват приятелствата си и ще им помага, ако спортуват активно. Другите камъни, които помагат на водолейте са: тюркоаз, бледо син флуорит, опал, светло син сапфир, син топаз, аквамарин, кристал, яспис, сокол око, лабрадорит, чароит, лазулит, лапис лазули, син флуорит, син калцит, хризокола, сребро.

РИБИ – характерни цветове: прозрачно синьо, индиго, светло синьо, синьо
На спокойните риби им въздейства най-моного скъпоценният камък аметист. Той подпомага тяхната интуция и духовни възприятия и отваря ума им за нови идеи и идеали. Увеличава способността им за концентрация. Другите камъни, които отговарят на зодия риби са: корал, тюркоаз, конзит, аквамарин, яспис, оливин, нефрит, лунен камък, лабрадорит, опал,лазулит, лапис лазули, азурит, бели перли.

сряда, 23 май 2012 г.

Мигът се случва винаги веднъж,
като внезапно плиснал летен дъжд.
И колкото да се измъчваме до болка,
мигът е миг и само толкова...

Всичко в живота е миг -
и радостта, и болката...
Само очакването е вечност!
И ние чакаме цяла безкрайност,
за да изживеем за миг онова,
което толкова дълго сме чакали...

Изчерпвай краткотрайния миг,
той скоро ще изчезне.
И независимо дали
от него ще остане
дълбока рана или злато,
той никога не ще се върне
при теб обратно в същата одежда!



Мигът не трае повече от миг!
За никого и никога...

вторник, 22 май 2012 г.

ТВОЕТО ПРАВО НА ИЗБОР

Дон Мигел Руис е мексикански автор, който се е посветил на yсъвършенстването на древната мъдрост на толтеките, чието познание е средство за постигане на лична свобода, основававащо се на исконното право на човека, а именно - правото на личен избор, правото на свободна воля.



Той съветва:



• Забрави всичко, което си научил досега. Постави ново начало. Животът ти е твое творение. Ти избираш дали да страдаш или да си щастлив. Ако замениш избора "Искам да страдам" с "Искам да съм щастлив", ти всъщност избираш да обичаш.

• Любовта се излъчва отвсякъде, стига да й позволиш. Любовта е във всичко наоколо. Тя е състояние на блаженство. Ти имаш рождено право на щастие. И на страдание. Кое избираш?

• Не се страхувай да изразиш мечтите си. Знай кой си и какво искаш. Свободен си да променяш живота си - той е твоят живот, не животът на другите.

• Може да казваш ДА и НЕ винаги, когато ти решиш.



Живей, без да се страхуваш от присъди. Промени поведението си, не се води от това, как ще те приемат другите. Ти не си отговорен за мнението на другите. Не изпитвай необходимост да контролираш другите и те ще загубят контрола си над теб.



• Не съди. Прощавай. Освободи се от предишната си критичност. Откажи се от необходимостта си винаги да бъдеш прав, пръв, на върха. Никой не е виновен. Уважавай себе си. Уважавай другите.

• Не се страхувай да обичаш и да бъдеш обичан.

• Не се страхувай, че ще загубиш нещо. И без това нищо не ти принадлежи.

• Не се страхувай от смъртта, не се страхувай от живота.

• Обичай се такъв, какъвто си. Обичай тялото, емоциите, ума си такива, каквито са.

• Само любовта може да те доведе до състояние на блаженство. Да изпитваш блаженство е като да си влюбен. Летиш в облаците. Където и да се огледаш, виждаш само любов. От теб зависи колко дълго ще останеш в блаженството.

• Светът е красиво място. Животът може да бъде много лесен, ако се ръководи от любовта. Нищо не ти пречи да обичаш непрекъснато. Изборът е твой. Ако нямаш причина - обичай заради самата любов, защото това те прави щастлив и блажен. Любовта винаги носи само щастие. Тя променя представите ни за всичко.

• Погледни през очите на любовта и ще я видиш навсякъде. Когато обичаш, бърборенето на ума излиза във ваканция.

• Обичаш страданието си, защото ти е познато и ти дава усещане за сигурност. Опознай любовта, направи нов избор.

• Може би не си в състояние да избягаш от съдбата си, но единствено в твоите ръце е да страдаш или да си щастлив със своята съдба.