сряда, 7 ноември 2012 г.

Ползите от негативното мислене

Ползите от негативното мислене

Не е нужно да сте черногледи, но не трябва и да летите в облаците



Никой не обича песимистите.

Непрекъснато слушаме как трябва да мислим позитивно, за да можем да привличаме такава енергия. И в това има смисъл и логика. Чували ли сте обаче, изразът „ Да паднеш от високо"? Той може да се тълкува по няколко начина и единият от тях е в ситуация, когато човек лети прекалено високо в надеждите и представите си и тотално изключва вероятността нещата му да не се получат според плановете му. Точно по тази причина психологът-журналист Оливър Буркеман говори за ползи от негативното мислене. Новата му книга „Антидот" описва защо е необходимо да не се прекалява с оптимизма. А ето и няколко съвета от нея:



1. Фокусирайте се върху най-лошия сценарий, а не върху най-добрият

Обикновено се фокусираме върху най-добрия вариант нещата да се получат, като по този начин изключваме автоматично шанса от провал. Следващият път, когато имате някакъв проблем в работата или личен план си представете детайлно колко лоши могат да станат нещата. Така, в случай, че те наистина не се получат според очакванията ви, няма да изпаднете в депресия, прекален стрес и други душевни състояние, защото вече ще имате някаква психическа подготовка. Например, ако връзката ви наистина приключи, това няма да ви докара самоубийствени мисли, а ще можете да си кажете: „Това е ужасно, но все пак животът продължава и ще намеря друг човек, който да ме направи щастлив/а".

2. Не ставайте жертва на целите си

Според Оливър е грешка да се обсебвате от някаква цел – перфектната половинка, изкачване на Килиманджаро или спечелване на 5 милиона долара – която да стане по-важна от въздуха за вас. По този начин вие вече робувате на целта си, защото не можете да мислите за нищо друго и сте готови да разрушите всичко, което сте постигнали в преследването ѝ. Подобна мания е нездравословна и не е градивна.

3. Следвайте компаса, а не картата

Страхотно е да имате цели.Но, когато ги фиксирайте, не забравяйте, че живеете в променяща се обстановка и ако се съсредоточите само върху набелязаните си ориентири, можете да пропуснете други текущи задачи, които са също толкова важни.

4. Прекаленото старание да бъдете оптимисти, може да ви направи нещастни

Ставайте с усмивка, повтаряйте си колко сте щастливи и т.н. - тактики, които уж трябва да подобрят настроението ви и да ви докарат положителна енергия, за да издържите поредния монотонен и „безсмислен" ден. Ще си го повтарят седмица, две, докато накрая има вероятност отражението в огледалото да ви се стори враг! Чудесно е да си повтаряте всеки ден: „Добре съм!" , но няма нищо лошо в това и един ден да не сте добре. Напротив, нормално е...човешко е. Роботизирането на някакво поведение и повтарянето на фрази не е гаранция, че животът ви ще се промени в желаната посока. Така че избягвайте всички крайности.



Просто бъдете реалисти и оставете прозореца открехнат и за някоя мечта!

вторник, 6 ноември 2012 г.

И Бог каза "НЕ"

И Бог каза "НЕ"

Помолих Господ да отнеме гордостта ми и Господ каза "Не".
Той каза, че не Той отнема, а аз трябва да се откажа.

Помолих Господ да направи недъгавото ми дете здраво и Господ каза "Не".
Той каза, че нейният дух е здрав. Нейното тяло е само временно.

Помолих Господ да ме дари с търпение и Господ каза "Не".
Той каза, че търпението е рожба на изпитанието. То не се дарява, то трябва да се заслужи.

Помолих Господ да ми даде щастие и Господ каза "Не".
Той каза, че дава благословии, а щастието е в мен.

Помолих Господ да ми спести болката и Господ каза "Не".
"Страданието те държи настрана от светски грижи и те приближава до Мен."

Помолих Господ да извиси духа ми и Господ каза "Не".
Той каза, че трябва да израсна сама, а Той ще ме изкастри за да ме
направи плодоносна.

Помолих Господ да ми помогне да обичам другите толкова, колкото Той ме обича и Бог каза: " Аха, накрая ти разбра идеята ... "

Живей приятелю

Живей, когато имаш всичко,
или от всичко си лишен
и късаш думите на срички,
за да не паднеш в техен плен.

Живей когато ти се плаче,
или от плач си отвратен...
От бели вълци и гризачи,
които ровят в твоя ден.

Живей с умората на всеки,
сънувай негови сън
и ако всичко си отрекъл
повикай Слънцето отвън.

Живей дори да си измамен
от собствената си съдба
и вместо да усетиш рамо,
усещаш нечии нож в гърба.

Живей когато те разлюбят
светкавици и ветрове
и нежността започне лудо,
метални устни да кове.

Живей за всичко, а когато
живота вече изгори
вдигни се пак и без остатък
останките му събери.

Живей и всяка адска жега-
с капчукова вода полей!
Дори да ти коват ковчега
Живей приятелю, живей!

Матей Шопкин


неделя, 4 ноември 2012 г.

Нямаш право да се сърдиш на живота!

Нямаш право да се сърдиш на живота!

Защо си толкова нещастен?
Как може да си така черноглед?
Може би не си доволен от работата си...
Или от обкръжението, в което се намираш...
Смяташ, че заплатата ти е прекалено ниска...
Или просто не харесваш себе си...?!

А всъщност...

Всъщност ти си толкова ценен!

Ето например очите ти:
За колко би продал очите си?
За 1 милион? За 2 милиона? За 5 милиона?
И ето – продаваш ги и... вече си богат!



Но, след като няма да виждаш света, до който ще достигнеш с това богатство, парите не губят ли вече своята стойност?

Проблемът ти не е ли в парите?
Целта ти е да постигнеш успех и признание?

Представи си тогава, че в замяна на очите ти, ти предложат поста на главен управител във фирмата, в която работиш сега. Ще приемеш ли?
Отговорът ти отново е "НЕ", нали?...

Тогава се оказва, че ти всъщност си и богат, и успял човек! Стига да осъзнаеш, какви ценности притежаваш. И да успееш да ги превърнеш във видим успех!

Така, че:

НИКОГА НЕ ГУБИ НАДЕЖДА!

Щурче в Ню-Йорк - съвременна притча от Дейв Мория

Щурче в Ню-Йорк - съвременна притча от Дейв Мория



Един американец вървял със своя приятел – американски индианец по многолюдните улици на Ню-Йорк. Индианецът внезапно възкликнал:
- Аз чувам щурче.
- Абе ти да не си изкукуригал, - му отвърнал американецът, оглеждайки препълнената с хора в час пик централна улица на града.
Навсякъде фучали автомобили, работели строители, над главите им бучали самолети.
- Не, аз наистина чувам щурче, - настоявал индианецът, придвижвайки се към цветна градинка – островче, разположена пред причудливото здание на някакво учреждение.
След това той се навел, разгърнал листата на растенията и показал на своя приятел щурчето, безгрижно скрибуцащо и радващо се на живота.
- Удивително, - казал американецът – ти вероятно имаш фантастичен слух.
- Ами не, всъщност всичко зависи от това на какво си настроен – обяснил индианецът.
- Малко ми е трудно да повярвам в това, - казал американецът.
- Ето виж, - отвърнал приятелят му и разсипал на тротоара шепа монети.
При техния звън веднага минувачите завъртели глави и бръкнали в джобовете си да проверят дали не са техни разсипаните монети.
- Виждаш ли – засмели се очите на индианеца – всичко зависи от това, на какво си настроен.

четвъртък, 1 ноември 2012 г.


Тайната

Едно помни – на себе си верен бъди
:)Светла :)



Не забравяйте, че характерът ви не е резултат на влиянието нито на семейството, нито на културната среда, която ви заобикаля. Вие го създавате! Проявявала се е точно личността, която е трябвало да изпълнява задачите ви до този момент. Сега можете да се презаредите за най-важното пътуване в живота си. Излишно е да продължавате да изживявате старите променливи състояния, които вече не вършат работа. Бъдете целенасочени и в мислите ви няма да се промъкват недостатъци.
• От време на време живейте по цял ден, доверявайки се напълно на интуицията си. Вътрешните гласове ще ви напомнят настоятелно, че притежавате всичко необходимо, за да бъде животът ви щастлив. Безшумните вътрешни разговори ще ви изкушават да спори¬те със себе си:
„Мога да танцувам, ако поискам.; „Ами, винаги си бил спънат.
„Аз съм блестящ.; „Глупости, нали в гимназията ти писаха двойка по геометрия.
„Аз съм смел.; „Как ли не, ти се страхуваш и от сянката си
„Аз е вашата интуиция, а „ти - физическият опит, който ви изтъква абсурдността на това да посягате към истинската магия. Трябва да се научите не само да вярвате на вътрешните гласове, но и редовно да ги следвате. Това са божествените напътствия, които ви се отправят! Когато знаете, че ги имате, и отказвате да повярвате в противното, ще видите как с вас стават чудотворни промени.
..................................................- - ..................................................- - ...........................................
• Знайте, че дълбоко в невидимата ви същност е скрита тайна. Тя ви казва: „Нямаш нужда от друго, вече си всичко, което ти трябва. Имаш божествена личност, позволи ѝ да се прояви и престани да я съдиш. Притежаваш много таланти, насочи се към целта и те ще бъдат на твое разположение. Ти си блестящ и всички необходими за целта интелектуални умения ще се появят.; Откажете се от мисълта, че сте „грешка", или че по някакъв начин сте онеправдани.
Вие сте всичко, което трябва да бъдете. Външността и душата ви са в съвършено равновесие с всичко във вселената. Може да сте убеждавали себе си в противното. Ако е така, прегърнете тази нова действителност. Съвършенството ви си остава непроменено, но не и липсата на вяра в него, а най-важното тук е представата ви за себе си. Тайната, която е в центъра на цялото ви съществуване е, че вие вече сте всичко - без случайности, без недостатъци, просто божествен шедьовър, когото сте принизили във вътрешния си свят. Повярвайте на тази тайна и ще имате всичко, което ви е необходимо, за да живеете целенасочено. Ако се борите с нея, животът Ви ще бъде белязан от душевни терзания.

д–р Уейн Дайър