сряда, 9 януари 2013 г.

Баба и дядо от разстояние

Баба и дядо от разстояние

Проблемът при разстоянието е, че виждате внуците си само от време на време, но това не е пречка да играете важна роля за отглеждането и възпитанието на внуците.



Връзката и срещите между внуци и прародители са важни както за едните, така и за другите.Връзката и срещите между внуци и прародители са важни както за едните, така и за другите.

Ако виждате внуците си веднъж на няколко месеца, е твърде вероятно децата да ви наричат баба и дядо, но да не влагат чувства в тези думи, а да ви приемат по-скоро като далечни познати. За да не бъде това така, е важно родителите да положат малко усилия, защото любов и уважение към бабите и дядовците се възпитава. Но и вие трябва да се постараете, за да изградите връзка с внуците си. Как да стане това?

Нещо старомодно, но работещо – изпращайте им писма и то редовно. И нека бъдат шарени, весели, интересни, използвайте цветни моливи и флумастери, картинки от вестници, слагайте и малка изненада към писмата (хербаризирано цвете от градината ви, мини пъзелче, снимки на баба и дядо с домашния котарак и Шаро). Разказвайте на децата си интересни и забавни случки от ежедневието ви, а междувременно обвързвайте историите си с любопитни факти, като например с какво се храни къртицата в двора ви, откъде идват яйцата и кой произвежда млякото.



А ролята на родителите е да помагат на децата да пишат в отговор писма на баба и дядо също толкова редовно и също толкова интересни.

Писмата трябва да се превърнат в традиция и нещо, което с интерес и нетърпение чакат не само внуците, но и прародителите.

Използвайте технологиите – телефонни разговори, чат програми и електрона поща, за да общувате с внуците си. Чувайки и виждайки ви на екрана на компютъра, децата ще ви чувстват все по-близки и връзката между вас ще става все по-силна.

А когато децата ви гостуват, се постарайте времето, което прекарвате заедно да бъде незабравимо и весело за тях. Заведете ги в зоологическата градина, на лунапарк, на риболов. Научете ги на полезни и интересни неща – как да използват инструменти, как се плете, шие, боядисва, как се садят цветя и т.н. Бъдете сигурни, че тези първи уроци в живота на детето ще останат траен и хубав спомен, свързан с любимите им баба и дядо.

Връзката и срещите между внуци и прародители са важни както за едните, така и за другите. Бабите и дядовците се чувстват безкрайно щастливи, окрилени и подмладени, когато прекарват време с внуците си, а те от своя страна попиват купища познания от прародителите си и освен това биват глезени малко или много, получавайки цялото внимание на бабите и дядовците си, които угаждат на внуците си и редовно ги радват с лакомства и подаръци.



Като споменахме подаръци, е хубаво, когато отивате на гости на внуците си, да им носите нещо, дори мъничко. Но нека подаръкът не се превръща в пропускът ви към сърцето на внуците ви. За целта, когато отидете на гости, прекарайте малко време с внуците си и чак след това им кажете, че имате изненада за тях, защото са добри и любящи деца. Понякога изненадата може да е шоколад, а друг път по-голям подарък (камионче, кукла, колело), но нека големите изненади да бъдат по нарядко, за да не разглезвате детето и да не ви очакват на врата, хвърляйки се на врата ви с въпроса „Бабо какъв подарък ми носиш?“

Ели Йорданова


Няма коментари:

Публикуване на коментар