сряда, 7 ноември 2012 г.

Ползите от негативното мислене

Ползите от негативното мислене

Не е нужно да сте черногледи, но не трябва и да летите в облаците



Никой не обича песимистите.

Непрекъснато слушаме как трябва да мислим позитивно, за да можем да привличаме такава енергия. И в това има смисъл и логика. Чували ли сте обаче, изразът „ Да паднеш от високо"? Той може да се тълкува по няколко начина и единият от тях е в ситуация, когато човек лети прекалено високо в надеждите и представите си и тотално изключва вероятността нещата му да не се получат според плановете му. Точно по тази причина психологът-журналист Оливър Буркеман говори за ползи от негативното мислене. Новата му книга „Антидот" описва защо е необходимо да не се прекалява с оптимизма. А ето и няколко съвета от нея:



1. Фокусирайте се върху най-лошия сценарий, а не върху най-добрият

Обикновено се фокусираме върху най-добрия вариант нещата да се получат, като по този начин изключваме автоматично шанса от провал. Следващият път, когато имате някакъв проблем в работата или личен план си представете детайлно колко лоши могат да станат нещата. Така, в случай, че те наистина не се получат според очакванията ви, няма да изпаднете в депресия, прекален стрес и други душевни състояние, защото вече ще имате някаква психическа подготовка. Например, ако връзката ви наистина приключи, това няма да ви докара самоубийствени мисли, а ще можете да си кажете: „Това е ужасно, но все пак животът продължава и ще намеря друг човек, който да ме направи щастлив/а".

2. Не ставайте жертва на целите си

Според Оливър е грешка да се обсебвате от някаква цел – перфектната половинка, изкачване на Килиманджаро или спечелване на 5 милиона долара – която да стане по-важна от въздуха за вас. По този начин вие вече робувате на целта си, защото не можете да мислите за нищо друго и сте готови да разрушите всичко, което сте постигнали в преследването ѝ. Подобна мания е нездравословна и не е градивна.

3. Следвайте компаса, а не картата

Страхотно е да имате цели.Но, когато ги фиксирайте, не забравяйте, че живеете в променяща се обстановка и ако се съсредоточите само върху набелязаните си ориентири, можете да пропуснете други текущи задачи, които са също толкова важни.

4. Прекаленото старание да бъдете оптимисти, може да ви направи нещастни

Ставайте с усмивка, повтаряйте си колко сте щастливи и т.н. - тактики, които уж трябва да подобрят настроението ви и да ви докарат положителна енергия, за да издържите поредния монотонен и „безсмислен" ден. Ще си го повтарят седмица, две, докато накрая има вероятност отражението в огледалото да ви се стори враг! Чудесно е да си повтаряте всеки ден: „Добре съм!" , но няма нищо лошо в това и един ден да не сте добре. Напротив, нормално е...човешко е. Роботизирането на някакво поведение и повтарянето на фрази не е гаранция, че животът ви ще се промени в желаната посока. Така че избягвайте всички крайности.



Просто бъдете реалисти и оставете прозореца открехнат и за някоя мечта!

Няма коментари:

Публикуване на коментар