вторник, 8 ноември 2011 г.

Силата на внушението и силата на убеждението.

„…Не съм способен да…. и нямам право на….”



Усещате, че знаете точно какво искате , а сте в застой. Страх ви е да предприемете, това , което толкова много ви е на сърце. Постоянно отлагате.



Твърде вероятно сте жертва на вярвания, които са се заровили дълбоко във вас. Собствените ви мисли независимо дали са позитивни или негативни, верни или неверни, са покълнали неволево, без никакво усилие. Вашите навици полезни или вредни са се вградили по същия начин.



Собствените ви мисли управляват живота ви – успеха и провала.



Защо ви трябват 100 пъти повече усилия, за да успеете в сравнение с друг в същото начинание? Препятствието, което ви спъва е ограничаващо схващане, което сте поставили на пиедестал.



Многократно е доказвано, че ако се опитваме да премахнем мисъл с усилие на волята, ефектът е обратен. Колкото повече си казвам „няма да мисля за това” – толкова повече се закотвя досадната мисъл в мен.



Силата на внушението и силата на убеждението.



Внушението се вмъква без покана. Заобикаля логиката и пренебрегва аргументите. За да бъде ефикасно едно внушение , в никакъв случай не трябва да носи усилие.

Когато волята и въображението са в конфликт , неизменно печели въображението.

Несъзнаваното е безлично. Функционира автоматично и не се подчинява на някаква воля. Опитва се винаги да реагира съобразно нашите схващания и интерпретациите, които сме им дали. Търси и подобаващи чувства, подходящи за изпълнение на целите, които съзнателно сме си поставили.



Подсъзнанието действа на база данни, които ние сме му предоставили под различна форма на идеи, мисли, вярвания, разяснения, интерпретации, мнения, знания и факти.



Съзнанието е командният бутон за безсъзнателният механизъм. Съзнателната мисъл , ирационална и нереалистична, е развита от моделите на безсъзнателното. Чрез друга рационална съзнателна мисъл можем да променим тези модели и автоматични реакции.



Как да се освободим от ограничаващите ни схващания?

Първоначално нека осъзнаем , че наистина сме в плен на ирационална мисъл.

Да разберем, че до този момент сме си поставяли граници пред амбициите. Източникът им, често се корени в детството. Ако във вашето семейство например темата за парите е била табу, ако на заможните хора се е гледало с лошо око, то нищо чудно днес вие да не можете да свързвате двата края.



Ако сте успели да го осъзнаете и вече сте уловили затормозяващата мисъл, ви е станало гузно. Направете компромис чрез прошката. От една страна си признайте – това са ограничаващи мисли , наложени и изстрадани. От друга страна си простете, но простете и на онези от вашето обкръжение, които вероятно са ви ги втълпили. Така ще освободите чисто място в съзнанието си за други мисли, които не ви ограничават, а ви окриляват.



Спешно е да свикнете да разпознавате две ограничаващи ви мисли, които се повтарят най-често и се връщат постоянно.



“Не съм способен да….” Това вярване е твърде силно и затормозяващо и се проявява във всичко, което предприемате.



“Нямам право на…” /да успея, да печеля добре, да сменя професията си, да бъда щастлив…/ Много често срещано и вредно убеждение.



Ако се опитате да поспорите със себе си – защо смятам така – логиката едва ли ще победи, ще се намеси отново подсъзнанието с всичките загнездени внушения и убежденията, които сами сме вмъкнали там.



Има мисли, които ни блокират. Обсебили са ни , само защото ние сме се вкопчили в тях.

Сега се сещам за Анди Андрюс – две негови книги с вълшебни послания. …”Всичко от което се нуждаем е нова гледна точка…” .



Вместо да се оставим ограничаващите мисли да ни форматират, по-добре да прочетем за живота на онези, които не споделят нашите грешни убеждения. Има хора, които възприемат, мислят и действат по различен начин. Те са постигнали доста добри резултати точно там, където вие сте се циментирали в твърдото си убеждение.

В „Проницателят” един мистичен синеок старец се появява изненадващо пред отчаян младеж, стигнал дъното. Дава му да чете книги за живота на велики хора. Това променя живота му напълно.

В „Съкровищата на пътешественика” един изпаднал човек прави фантастично пътешествие, за да разбере , че във всеки от нас има ключ, за да изпълним мисията си. Има изход, дори и в най-безизходната ситуация. Има смисъл да си решителен и да поемаш отговорност.



Бездействието подхранва още повече погрешните схващания. Нужна ви е промяна, нещо да разтърси конструкцията на убежденията ви. Нови перспективи и нов опит ще ви помогнат да разберете, че убежденията не са така солидни, както ви се е струвало до сега.



Как да се освободим от мислите, които ни ограничават?



Подсъзнателни послания. Запишете съобщение лично за себе си. Нещо обратно на : „не съм способен да… и нямам право на…”.Нека да бъде на фона на приятна за вас музика. Слушайте тези съобщения преди заспиване, а и по всяко време. Постепенно тези лични послания ще преминат прага на съзнанието и ще си проправят път в дълбоките слоеве на личността ви. Ще откриете, че постепенно променяте негативните схващания.



Хипноза. Твърде ефективна техника. Идеята е приемането, че наистина имате грешни схващания и искате да ги промените. Това признаване е в основата на решението. Сеансите могат да бъдат записани и в последствие слушани многократно.

При последните две техники ключово е повторението, което засилва внушението. Внушеното послание, повторено многократно се интегрира като ново вярване.



НЛП. Невро-лингвистично програмиране. Използват се метафори. Ефектът е по-силен , отколкото можете да си представите. Терапевтични метафори, които моделират, за да можем да сменим рамката и да излезем от шаблона. Мисълта моделира поведението ни. Ако променим мисълта, ще променим поведението. Ако приемем , че всички имаме един и същи хардуеър, то операционните системи са различни, към това се добавя и полезния или зловреден софтуеър.Метафората насища със символика, а символиката е запомняща се.



“Изкарвам хляба си с пот на челото” – грешно – хората, които печелят добре не работят повече от другите, а по-интелигентно от другите.



Нямам претенции да съм изчерпала темата , по-скоро отворих дума, за това как собствените ни схващания могат да ни водят към успех или провал.

Има дни, когато всичко ни се струва сиво, въртим се в кръг и сякаш губим контрол над собствения си живот. Дали имаме нужда просто от „ нова гледна точка” или да подменим „ненужния софтуеър” - във всеки случай, нека не се оставяме да ни управлява мисъл паразит.

Няма коментари:

Публикуване на коментар