неделя, 6 ноември 2011 г.

Как да преодолеем безпокойството и да се радваме на живота

Как да преодолеем безпокойството и да се радваме на живота


"Очевидно обстоятелствата сами по себе си не ни правят щастливи или нещастни. Чувствата ни се определят от начина, по който реагираме."





1. Живот в днешния ден



Основният метод, който ще ни помогне да преодолеем безпокойството и да се радваме на живота, е да се научим да живеем в днешния ден. Минало и бъдеще не съществува, освен в главата ни. Ако живеем на спомени, ще сме вечно нещастни. Ако живеем с постоянно очакване нещо да се случи – също. Спомените (миналото) и очакванията (бъдещето) са само наши мисли. Те не се случват днес. Единственият вечен момент е настоящето. Само днес можем да се погрижим да се чувстваме щастливи. Прибягвайте до миналото и бъдещето само за кратко, колкото да си уредите нещо практично и административно, но избягвайте да се преселвате там. Животът е днес.



"Всеки може да носи товара си, колкото и тежък да е той, до падането на нощта. Всеки може да е добър, търпелив и обичащ до залез слънце. Това е всичко, което животът иска от нас." Р.Л.Стивънсън



2. Живейте бавно



По една песъчинка на ден. По една задача. За да сте в унисон с природата и в хармония със себе си. Бързайки да покориш върха, ще го подминеш от набраната инерция.



3. Не се уморявайте



Умората предразполага към безпокойство. Тя понижава съпротивителните сили на организма. Всякакво нервно или афективно състояние е невъзможно при пълна релаксация. Ако се отпуснете, не можете да продължите да се безпокоите. Умората идва не толкова от активността, колкото от емоционалната ни нагласа към нея.







4. Приемете нещата такива, каквито са



Представете си най-лошото, което може да се случи. Изживейте го мислено, за да разберете, че не е чак толкова страшно. После спокойно се заемете да поправите най-лошото, доколкото е възможно. Когато не можете да направите друго, се научете да приемате нещо като неизбежно и да се приспособите към него, вместо да провалите живота си, бунтувайки се срещу него и стигайки до нервен срив. Приемането е първата стъпка към преодоляването на последиците от всяко нещастие. Ако се бунтуваме и ритаме срещу него и се изпълваме с озлобление, няма да променим неизбежното, но това ще рефлектира в нас. Животните посрещат спокойно нощта, бурите и глада. Те никога не изпадат в нервни кризи и не се разболяват от язва. И никога не полудяват.



"Когато не мога да се справя със събитията, оставям ги да се оправят сами." Хенри Форд







5. Анализ на безпокойството



Ако имате проблем, който ще стане актуален в три часа следващия вторник, въобще не се опитвайте да вземете решение преди този ден. Съсредоточете усилията си върху това, да изясните всички факти, които имат отношение към проблема. Но без да се безпокоите, без да се измъчвате заради проблема, без да губите съня си. Просто изяснете фактите хладно и безпристрастно, сякаш събирате информация за някой друг. Представете си, че сте адвокат, който трябва да защити отсрещната страна и затова трябва да я разбере. И докато дойде вторникът, ако сте наясно с всички факти, проблемът обикновено се решава сам.







6. Действайте, без да се връщате назад



След като сте взели добре обмислено решение въз основа на фактите, действайте! Не губете време в размисъл. Не се колебайте, не се безпокойте, не се връщайте назад. Не се впускайте в съмнения, които пораждат нови съмнения. Не хвърляйте поглед през рамо. как да преодолеем безпокойството и да се радваме на живота



7. Научете се да се разсейвате



Човек трудно може да се безпокои, докато е зает с нещо, което изисква мислене. Безпокойството ви обзема най-сигурно не докато действате, а след като приключите работата си за деня. Постоянната заетост е едно от най-добрите обезболяващи средства за болни нерви. Лекът за безпокойството е да се посветите на някаква съзидателна дейност. Човешкият ум не може да мисли за повече от едно нещо едновременно. Същото важи и за емоциите. Не можете да сте изпълнени с ентусиазъм за нещо вълнуващо и в същото време да сте унили от безпокойство. Едната емоция изтласква другата. "Тайната на това да се чувстваш нещастен е в наличието на свободно време, в което да се замисляш дали си щастлив, или не." Дж.Б.Шоу



8. Закон на вероятностите 99% от нещата, за които се безпокоим не се случват.



Почти всичките ни безпокойства са плод на въображението, а не на действителността. Задайте си въпроса: Според закона на вероятностите, какъв е шансът това, за което се безпокоя, да се случи?







9. Изградете здравословни граници



Определете долна граница, под която да не падате. Ако сте борсов играч, преценете докъде можете да си позволите да загубите, без това да наруши спокойствието в живота ви и никога не престъпвайте лимита си. Ако винаги някой ви кара да го чакате на среща, определете колко време максимум ще го чакате (примерно 10 минути), информирайте го за това и след изтичане на времето, си тръгнете. По този начин изградете здравословни граници на загубата си на търпение, на раздразнителността си, на желанието ви да се налагате, на съжаленията си, на умственото си и емоционално напрежение, на всичко, което разрушава душевния ви мир.







10. Избирайте правилните мисли



Ако мислим за щастието, ще сме щастливи. Ако мислим за нещастието, ще сме нещастни. Ако мислим за страха, ще се страхуваме. Ако мислим за болест, най-вероятно ще се разболеем. Ако мислим за неуспех, той няма да ни се размине. Ако тънем в самосъжаление, всички ще ни избягват. Ние не сме такива, каквито си мислим, а сме онова, което мислим. Трябва да сме загрижени за проблемите си, но не и да изпитваме безпокойство за тях. Човек може да е загрижен за сериозните си проблеми и все пак да върви с изправена глава и с карамфил в бутониерата. Психическата ни нагласа има невероятен ефект върху физическите ни сили. Душевния ни мир и радостта от живота зависят не толкова от положението ни, не от това, което имаме, не от това кои сме, а само от психическата ни нагласа. И външните условия нямат почти нищо общо с това.



11. Създайте си изкуствено ведро настроение



Изправете се бодро с усилие на волята. Залепете си една голяма, широка, искрена усмивка на лицето. Изправете рамене. Действайте и говорете сякаш всичко ви е наред. Скоро ще се почувствате наистина така. Няма значение, че нищо не е наред. Важното е как вие се чувствате от това. Да се чувствате зле няма да ви помогне. Изберете да се чувствате добре. Мислете и действайте с радост и ще се чувствате изпълнени с радост.







12. Научете се да бъдете благодарни, да прощавате, да давате Бъдете благодарни от сърце за всичко, което имате и цените.



Когато се притесните за нещо, което нямате, веднага си припомнете нещата, които имате. Помнете, че ако не цените нещата, които имате, рано или късно ще ги загубите. Изпълнете сърцата си с прошка, нежност и любов, ако искате да сте здрави и младолики. Един сигурен начин да простим или забравим враговете си е да се посветим изцяло на някаква кауза, безкрайно по-значима от нас самите. 70% от болните могат да се излекуват сами, стига да се отърват от страховете, безпокойството, обидата и омразата. Душата и тялото са едно. Тялото ни енергийно и биологично е свързано с нашите емоции и нашия ум. Болестите не ни падат от небето. Ние ги създаваме с неправилен начин на мислене. Можете да излекувате тревожността си за 14 дни, ако следвате тази рецепта: Всеки ден се опитвайте да измислите как да зарадвате някого. Опитът да доставим удоволствие на другите ни кара да престанем да мислим за себе си, а точно това предизвиква безпокойството, страха и меланхолията.



13. Вярвайте Фактът, че не разбираме напълно мистерията на молитвата и вярата, не трябва да ни пречи да се наслаждаваме на по-богатия духовно и щастлив живот, който тя ни дава.



Не се опитвайте да водите сами всичките си трудни битки. Помолете се на Бог. Вярата крепи човека. Пълното й отсъствие вещае срив. Молитвата е най-мощната форма на енергия, която човек може да генерира.




"Малко психология насочва човешкия ум към атеизма. Но дълбоката философия го довежда до вярата."



"Всички сме в състояние да понесем нещастия и трагедии и да ги преодолеем – ако се наложи. Може да си мислим, че не бихме могли, но притежаваме изненадващо големи скрити ресурси, които ще ни помогнат да се справим, ако се възползваме от тях. По-силни сме, отколкото си мислим."

Няма коментари:

Публикуване на коментар