четвъртък, 20 октомври 2011 г.

Луиз Хей - 101 мощни мисли за живот

Аз вярвам, че всяко нещо в живота ни започва от една мисъл. Какъвто и да е проблемът, онова, което ни се случва, не е нищо повече от външен ефект на мислите вътре в нас. Дори омразата към себе си е само омраза към някаква мисъл, която таите в себе си. Ако например си мислите: "Аз съм лош човек", тази мисъл създава усещане за омраза към себе си и вие започвате да й вярвате. Без мисълта не бихте имали усещането. Мислите могат да се променят. Съзнателно си подберете нова мисъл, например: "Аз съм прекрасен." Промените ли мисълта, променя се и чувството. Всяка наша мисъл създава бъдещето ни.

Силата винаги е в настоящия момент.

Този момент е всичко, което имаме. Онова, което изберем да мислим, вярваме и казваме сега, създава изживяванията ни утре, следващия месец, догодина и т.н. Съсредоточим ли се върху мислите и убежденията си сега, избираме ли ги така внимателно, както бихме избрали подарък за скъп приятел, ще притежаваме властта да определяме сами пътя си в живота. Ако се съсредоточим върху миналото, няма да имаме достатъчно енергия, която да вложим в настоящия момент. А ако живеем в бъдещето, ще живеем във фантазия. Единствено сегашният момент е реален. В него започва процесът на промяната в нас.

Трябва да се освободим от миналото и да простим на всички.

ТЕХНИКА НА ПРОШКАТА ПО ЛУИЗ ХЕЙ

Ние сме тези, които страдат, ако не се разделяме с миналите неправди. Даваме на събитията и хората от миналото власт над себе си и те ни държат в психическо робство. Затънем ли в "непрощаване", те продължават да ни контролират. Затова е толкова важно да се работи върху прошката. Прошката - прощаването на хората, които са ни причинили болка, е прощаване със самоличността ни на наранени. Така можем да се освободим от безкрайния цикъл от болка, гняв и контраобвинения, които ни държат в плен на собствените ни страдания. Опрощаваме не действието, а действащия; опрощаваме неговото страдание, объркване, несръчност, отчаяние и човещина. След като освободим тези чувства и им позволим да си отидат от нас, можем да продължим нататък.

Умът на всеки от нас е винаги свързан с единствения безпределен ум

Ние сме свързани с този безпределен ум - Всеобщата сила, която ни е създала, чрез искрицата светлина в себе си, която наричаме нашето Висше Аз или Вътрешна сила. Умът вътре в нас е същият онзи Ум, който ръководи целия живот. Нашата работа е да научим Законите на живота и да действаме съвместно с тях. Всеобщата сила обича всичките Свои творения и въпреки това ни дава свободна воля да вземаме сами решенията си. Тя е Сила за добро и управлява всичко в живота ни, стига да й позволим. Тя не е отмъстителна и наказваща сила, а причинно-следствен закон. Тя е чиста любов, свобода, разбиране и състрадание. Чака усмихнато да се научим да се свързваме с нея. Важно е да насочим живота си към своето Висше Аз, защото посредством него получаваме всичко хубаво в живота.

Обичайте себе си!

Обичайте себе си безусловно и щедро. Отправяйте си похвали колкото може повече. Когато съзнавате, ме сте обичани, любовта ще се влее във всички области на живота ви и ще се връща многократно умножена при вас. Затова, когато обичате себе си, ще помогнете да изцелим нашата планета. Негодуванието, страхът, критичността и вината винаги създават проблеми повече от всичко друго. Наистина ние сме в състояние да променим начина си на мислене, да простим на себе си и на другите и да се научим да се обичаме, оставяйки в миналото всички разрушителни чувства.

Всеки от нас избира кога да се превъплъти на тази планета в определен момент от времето и в определена точка от пространството, за да научи уроци, които ще му помогнат да напредне в духовния път на развитие
Аз вярвам, че всички ние сме се отправили на безкрайно пътуване през вечността. Че избираме своя пол, цвят на кожата, родина и най-подходящите родители, които да "отразяват" модела ни. От всичко, което се случва в живота ни, от всички хора, с които се срещаме, извличаме важни поуки.

"Отдавна вярвам в следното:

Всичко, което трябва да знам, ми се разкрива.

Всичко, от което имам нужда, идва при мен.

Всичко е наред в моя живот.

Няма ново познание. То цялото е древно и безкрайно.

Говоря и мисля позитивно

Когато произнасяме положителни утвърждения, ние се разделяме с ролята си на жертва и признаваме собствената си сила. Започни да слушаш какво казваш. Ако се чуеш да използваш негативни или ограничаващи думи - промени ги!

Ако наистина разбираше силата на думите, щеше да внимаваш какво казваш.

Щеше постоянно да се придържаш към позитивни утвърждения.

Вселената винаги отговаря утвърдително на казаното от нас, независимо в какво сме избрали да вярваме.

Ако си решил, че не струваш много, че животът ти няма да е нищо особено, че никога няма да получиш това, което искаш, Вселената ще се отзове и точно така ще стане.

Започнеш ли да се променяш, започнеш ли да внасяш доброто в живота си, Вселената ще ти отвърне със същото."

Луиз Хей

Как да обичаме себе си?

Един ден реших да направя списък със съвети „Как да обичаме себе си” специално за читателите, които изпитват трудности със самочувствието си. Когато разбрах, че трябва първо да се науча да обичам себе си, преди да имам качествени взаимоотношение с останалите хора, осъзнах, че нямам идея откъде да започна.

Това беше голяма изненада за мен, защото си мислих, че съм експерт в областта на любовта и връзките. В края на краищата си припомних, че съм прекарал голяма част от младините си в търсене на перфектния партньор за себе си. Но не след дълго осъзнах, че целта на търсенето ми е да запълни празнотата в мен самия. Да подобря взаимоотношенията си със себе си изглеждаше трудна задача! Както и да е, оказа се, че причината да се провалям в предишните си връзки е, защото не съм обичал достатъчно себе си.

Ако страдате от ниско самочувствие, много вероятно е причината да е, че сте се лишавали от любов към себе си. Възможно е да изпитате известно затруднение, докато се опитвате да заобичате себе си. Причината е, че умът ви е свикнал да ви критикува до такава степен, че „да обичаш себе си” звучи неестествено.

Въпреки това, не очаквайте да се случи нещо, ако не вземете твърдо решение, че искате промяна. Да се научите да обичате себе си, започва с взимането на твърдо решение, че искате да бъдете щастливи и да живеете пълноценен живот. Когато не обичате себе си и страдате от ниско самочувствие е почти невъзможно да достигнете пълния си потенциал.

Когато вземете решение да обичате себе си, всъщност казвате, че носите отговорност за последствията в живота си и че искате да живеете пълноценно.

И така, ако сте решили да заобичате себе си, но сте толкова объркани, колкото бях аз, етo 15 начина, които вярвам, че ще ви помогнат:

1. Влюбете се в себе си. Помислете си хубаво какво сте „вие“. Точно както едно цвете си набавя вода, за да порасне, така и вие трябва да се грижите за себе си. Започнете да обичате, както положителните си страни, така и недостатъците си, и приемете факта, че не сте перфектни. Това не означава да спрете да се усъвършенствате, вместо това бъдете по-деликатни със себе си относно „недостатъците“ си. Погледнете се в огледалото и се влюбете в отражението.Това сте вие!

2. Елиминирайте самокритиката. Често ли ви се случва да се критикувате за най-малкото нещо? Има ли едно гласче в главата ви, което ви повтаря, че не ставате за нищо, че сте смотани, че постоянно грешите? Ако забележите, че се критикувате често, си поставете за цел да спрете незабавно.

3. Бъдете позитивно настроени. Когато започнете да мислите позитивно за себе си, любовта ви към вас самите просто нараства. Създайте си навик, всеки ден да се похвалвате за нещо пред огледалото. Чрез такива мисли инстинктивно предприемате действия, които насърчават вашето развитие.

4. Признайте усилията си. Не винаги става въпрос за успех във всичко, с което се захванете. Често пъти, усилията, които сте положили са това, което се зачита. Приемете, че сте дали всичко от себе си, даже когато не сте успели да постигнете желаните резултати.

5. Спрете да се тревожите. Ако искате да обичате себе си, ще трябва да спрете да се безпокоите. Лошо е да се живее живот изпълнен с притеснение. Уверявам ви! Притеснението не ви помага по никакъв начин. С него нищо не се постига. Нещата се постигат с разумни действия! Така че, вместо да се тормозите си помислете какво може да направите, за да оправите ситуацията. Ако нещата са извън вашия контрол, тогава ви остава просто да се надявате нещата да се оправят от само себе си. Ако им е писано, ще се оправят.

6. Имайте си доверие. Бъдете уверени, когато става дума за собствените ви умения. Трябва да знаете, че ако поискате да направите важна промяна, имате нужните умения. Можете да си помагате, като си представяте желаните от вас резултати.

7. Прощавайте си грешките. Ако сте правили грешки в миналото си, които са ви карали да се чувствате зле, сега е моментът да си простите. Всички правим грешки. Това не значи, че трябва да се обвиняваме цял живот.
8. Бъдете откровени със себе си. Трябва да бъдете честни със себе си, когато става въпрос за собствените ви чувства. Ако сте щастливи, се радвайте. Ако сте тъжни, страдайте. Не се опитвайте да лъжете себе си или да скриете болката си. Приемането на тези чувства ви помага да се свързвате със собствените ви мисли. А всички знаем, че мислите се менят според това, което искаме да чувстваме.

9. Повтаряйте си позитивни изрази всеки ден. Повтаряйте си позитивни неща, които повдигат самочувствието ви, всеки ден. Например: „Обичам се и се приемам такъв, какъвто съм!“. Повтаряйте си тези твърдения по няколко пъти на ден.

10. Изразявайте благодарност. Изразявайте благодарността си за това какъв човек сте. Бъдете благодарни за силните ви страни. И най-важното – бъдете благодарни, че сте живи и здрави.

11. Подкрепяйте мечтите си. Защо да отричате мечтите си? Когато подкрепяте собствените си мечти ще обикнете живота, който водите. Всеки момент, който изживеете трябва да ви доставя удоволствие, защото сте честни със себе си.

12. Напомпайте самоувереността си. Постоянно търсете възможности, за да се усъвършенствате. Например, ако сте добри в нещо, отделете повече време, за да развиете уменията. Знаейки, че имате таланти в определена област, може да издигне самоувереността ви до небето.

13. Отпуснете се. Давайте си почивки. Ако работите прекалено и пренебрегвате здравето си, това означава, че не се обичате достатъчно, за да се грижите за себе си. Използвайте свободното си време, за да си почивате. От време на време си пускайте разтоварваща музика. Ще ви се отрази добре.

14. Забавлявайте се. Внесете малко забавление в живота си. Животът трябва да е забавен. Не се взимайте прекалено на сериозно. Ако започнете да мислите по този начин, автоматично ще спрете да се притеснявате за излишни глупости.
15. Грижете се за тялото си. Много е важно да се спортувате и да се храните правилно. Доказано е, че причината за липса на самочувствие у хората, често е неправилното лошата форма и неправилното хранене.

Прочетете съветите още един път и започнете да обичате себе си!

Няма коментари:

Публикуване на коментар