вторник, 18 октомври 2011 г.

Прегръдката

Пет прегръдки на ден могат да ни направят по-щастливи
Това е установено в изследване, проведено в Пенсилванския държавен университет в САЩ. В него взели участие студенти, които били разпределени на две групи. Задачата на първата група била всеки ден за период от четири седмици да реализира по пет прегръдки. Те трябвало да бъдат лице в лице, тоест несексуални.
Фактори като продължителност и сила на прегръдката, положението на ръцете и др. били оставени на личната преценка на участниците. Друго важно условие, поставено пред студентите от първата група, била забраната да прегръщат своя приятел или приятелка по пет пъти на ден. Те трябвало да прегръщат различни хора. Участниците от втората група, която била контролна, имали за задача да записват броя часове, които прекарали в четене на книга всеки ден през същия период от четири седмици.

Резултатите
Прегръщащата група, която реализирала средно четиридесет и девет прегръдки през периода на изследването, отбелязала увеличаване на нивото на щастие. При студентите от втората група, които просто записвали своята активност в четенето на книги, нямало никаква промяна в нивото на щастие.

Изводи
И така към всички ползи на прегръдката уверено можем да добавим и това, че тя е полезна за чувството ни за щастие. Ако решите да изпробвате тази стратегия, не забравяйте за условието да не прегръщате един и същи човек по пет пъти на ден. Прегръщайте различни хора. Първоначално може да се чувствате малко неудобно и неловко, особено ако досега не сте го правили. От друга страна, условието да не прегръщате само любимия ви човек, ще се отрази благотворно върху социалните ви контакти.

Опитайте!

Няма коментари:

Публикуване на коментар