четвъртък, 20 октомври 2011 г.

Познай себе си сега

Познай себе си сега

Човекът е душа и има тяло. Истинската човешка природа е Бог. Вие сте чисто съзнание. От невежество сте си внушили ограниченията си. Разсъждавайте и пребивавайте в абсолюта или Брахман.

Човешката същинска природа е Атман или Божествения дух. Осъществявайки духа, човек достига сигурност, увереност, съвършенство, свобода, независимост, безсмъртие и вечно блаженство. Човек и неговият живот са начална точка и завършек на философията. Човек приема природата на вярата си. Каквата е вярата му, такъв в действителност е той.

Физическото тяло и интелигентност зависят от Душата, за която човек знае малко или нищо. Персоналността е цялостната сума на Личността. Човек с добра личност има определен брой добри качества. Държи се спокойно и вежливо. Има увереност в себе си. Притежава капацитета да печели съдействието на другите. Има способността да притегля другите към себе си. Глад, либидо и слава са основните импулси у човек. Докато не се освободи от робството на ума и материята, той не може да има познание за същността и Бог.

Главата и сърцето трябва да са в съгласие – тогава само у човек ще има съвършенство и интегриране. Най-големите богатства са вярата, добродетелта, безстрастието и честността.

Всяка личност трябва да израстне, пречисти, медитира и декларира свободата у себе си. Човек казва, “Когато това (светската дейност) свърши, аз ще имам време за друго (да медитирам)”. Но той никога не стига до това, защото нещо друго се появява за да го разсее. Миналото не може да се промени. Бъдещето е все още във ваши ръце. Истината не е извън вас, тя е вътре у вас. Тя обитава камерите на сърцето ви.

Вие сте истината за Бог, работата на Бог, волята на Бог. Вие сте без окови, свободни – вечно свободни. Изревете ОМ. Излезте от клетката на плът и изревете свободно.

Когато причината за илюзията е изкоренена из корен, тогава знанието анихилира невежеството (без възможност за остатъци или спомени) – тогава не съществува его, тяло или свят, който да бъде изживян. Когато има мъгла от невежество, вие не виждате Бог, и може да твърдите, че няма Бог.

Свами Шивананда

Няма коментари:

Публикуване на коментар