сряда, 17 октомври 2012 г.

Някои от най-красивите маршрути, които да изминете пеша или с колело

Някои от най-красивите маршрути, които да изминете пеша или с колело

Оставете ключовете от колата настрани! Тези красиви пътеки трябва да бъдат изминати с Вашите собствени усилия. Дали пеша, с колело или на ски, отделете време, за да се насладите на едни от най-красивите места на планетата.

Пътеката на инките (Inca Trail), Перу



Тази пътека е с дължина 41 км и се намира високо в Андите. Тя проследява стъпките на инките, които минавали по този път през XV век и стига до Мачу Пикчу. Тук ще видите хиляди видове екзотични цветя (сред които близо 200 вида орхидеи!) и тропически птици. Древните каменни стъпала на пътеката ще Ви отведат през горите и алпийската тундра, докато облаците пред Вас се разделят и масивната Puerta Del Sol (врата на слънцето) разкрие пред очите Ви гранитния Мачу Пикчу.

Пътеката на Апалачите, САЩ





Пътеката на Апалачите „прорязва“ 14 щата по източната морска граница на САЩ и е с дължина от 3508 км! Тя е една от най-дългите маркирани пътеки на света и ще Ви преведе през изключително разнообразни местности - повече на брой от всяка друга пътека на континента. Започва от щата Джорджия (Chattahoochee-Oconee National Forest), извива се през обширните долини и край върховете на Смоуки Маунтинс (Smoky Mountains) и национален парк Shenandoah. След това „пълзи“ през пасторалните градчета на Нова Англия, преди да приключи своя път в изолираната местност Hundred-Mile Wilderness в щата Mейн (а тук е едно от местата в САЩ, където е най-вероятно да видите лосове).

Пътека Torres Del Paine, Чили





Пътеката е с дължина 84 км и преминава през някои от южните части на Патагония, които ще Ви изумят с неземните си пейзажи. Внушителните глетчери и заострените планински върхове тук са в изобилие, но най-забележителните формации в този природен парк са гранитните кули, които се издигат над глетчерната долина. Маршрутът е предизвикателство, но и красиво приключение. Ще преминете и покрай зелени лагуни и широки ледени полета, а ако самият пейзаж не Ви е достатъчен като причина да тръгнете към Чили, то може би ще се изкушите и от разнообразния див живот тук

„Петте земи“ на Италия (Cinque Terre)





Чинкуе тере се наричат пет цветни селища, сякаш вкопани в скалите на италианската ривиера и свързани помежду си от серия пътеки, които се вият точно над Средиземно море. Всяко едно от петте селища (Риомаджоре, Манарола, Корнилия, Вернаца и Монтеросо ал Маре) е съхранило своя старинен чар и атмосфера. Това е едно от малкото места, на които можете да се разходите пеша в сърцето на старинна Европа. Живописните лозя, маслинови насаждения и плодови дървета, които се редуват със скалите край пътеката, са надминати по красота единствено от самите селища, всяко от които е изпълнено със стари църкви, къщи, сякаш изскочили от пощенска картичка и високи каменни стени, надвиснали над морето.

Пътеката на Краля (Kungsleden), Швеция



На около 170 км от Полярния кръг лежи едно от последните късчета непокътната, дива природа в Европа. Тук се вие тясната пътека, позната като пътеката на Краля, която е и единственият знак, оставен от цивилизацията в по-голямата част от маршрута. През зимата пътеката се превръща в 435-километров рай за скиорите, а през лятото туристите могат да се насладят на девствените брезови гори, които се изпъстрят с цветя. Тук е доста вероятно да се натъкнете на цели стада северни елени, а имате и отличен шанс да видите Северното сияние!

Пътят на лозята (Route des Grands Crus), Франция





За онези от Вас, които обичат вината и велосипедите няма по-добра пътека от 64- километровия Route des Grands Crus, който преминава през сърцето на Кот Д’ор в Бургундия. Пътят е осеян с фамилни винарни, които са накацали по варовиковия склон, ориентиран на югоизток. Това е и причината тези лозя да получават толкова слънце и да произвеждат такива чудесни вина. Тук-таме ще видите и по някой замък като акцент в пейзажа. Тук е почти невъзможно да се изгубите, благодарение на пътните знаци с изображения на гроздове по тях, които ще видите по целия път.

автор: tao


Няма коментари:

Публикуване на коментар